• Kategorie
  • Szukaj
  • Cukry i słodziki

 

Posiadamy szeroki asortyment produktów słodzących w naszym sklepie Dzikamalina.pl

W ofercie naszego sklepu znajduje się zdrowa alternatywa dla białego cukru – ksylitol, stewia, czy erytrytol. Dodatkowo mamy cukier trzcinowy i cukier kokosowy. Zdrowe zamienniki cukru białego są w formie krystalicznej, syropu, cukru pudru, płynnej, tabletek lub jednorazowych saszetek. Dzięki temu każdy znajdzie cos dla siebie, według własnych upodobań. W swoim asortymencie mamy produkty uznanych marek, takich jak Vitally Food, Pięć Przemian, CornganicBio, Fruit Forest, Natusweet i innych producentów.

Ogromną zaletą substancji słodzących innych niż biały cukier jest to, że osoby chorujące np. na cukrzyce lub będące na diecie np. odchudzającej mogą po nie śmiało sięgnąć ze względu na zawarty w nich niższy indeks glikemiczny i niższą kaloryczność.
 

Erytrytol — posiada liczne cenne właściwości. Występuje również pod dwiema innymi nazwami – erytryt i erytrol. Najważniejszą wartością jest to, że jego indeks glikemiczny wynosi 0, a to świetna wiadomość dla diabetyków! Osoby, które chorują na cukrzycę, mogą spożywać erytrytol bez obaw, gdyż nie powoduje on wzrostu poziomu glukozy we krwi. Erytrytol jest także dobry na odchudzanie, gdyż praktycznie nie zawiera kalorii, przy czym jest prawie tak samo słodki, jak zwykły cukier. Jest również bezpieczny dla zębów. Nie przyczynia się do powstawania próchnicy, a nawet zatrzymuje rozwój niektórych bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę. Erytrytol pomaga w usuwaniu wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Ksylitol - pierwotnie pozyskiwany był z kory brzozowej, dlatego inaczej nazywany jest "cukrem brzozowym". Ksylitol polecany jest głównie osobom z zaburzoną tolerancją glukozy i diabetykom, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny, niż tradycyjny cukier. Dodatkowo nie powoduje próchnicy — więc jest dobrym rozwiązaniem również dla dzieci. Ksylitol odpowiedzialny jest również za zwiększenie przyswajalności wapnia. Wpływa to między innymi na poprawę gęstości kości, a tym samym na zmniejszenie ryzyka wystąpienia osteoporozy. Trzeba jednak stosować go z umiarem, gdyż w większych ilościach może powodować problemy z układem pokarmowym.

Stewia - to dobra alternatywa dla „zwykłego cukru”. Stewia występuje w postaci proszku, tabletek i płynu. Niezależnie od postaci, jest zawsze bardzo słodka, co ważne, nie zawiera przy tym żadnych kalorii, więc jej największą zaletą jest bezkaloryczność. Dodatkowo stewia ma praktycznie zerowy indeks glikemiczny, nie przyczynia się zatem do gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi, a nawet ją obniża. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu spożywanie stewii może ograniczać ryzyko rozwoju próchnicy. Stewia wykazuje także działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz stymulujące układ immunologiczny.