• Kiełkownica trzypoziomowa, P.N. Toraf

34.21
szt Do przechowalni
Sprzedane w ostatnich dniach: 2 szt
Szybka wysyłka w 48 h
Cena przesyłki 11.99
Paczkomaty InPost 11.99
Kurier 17
Dostępność 31 szt

Kiełkownica trzypoziomowa, P.N. Toraf BIO

Kiełkownica 3 poziomowa o średnicy 20cm.
Łatwa i szybka uprawa kiełków w domu.

Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą.

Zmiany w kiełkujących ziarnach następują  szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, koktajlach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarogami, jajami na twardo, masłem, majonezem i przygotowywać dziesiątki rodzajów past, dodawać do zup, sosów, posypywać nimi ryż, ziemniaki, makaron. Znakomite są do dań ciepłych, zapiekanek, wypieków, farszów do naleśników i pierogów. Do ciepłych potraw należy je dodawać pod koniec gotowania.

 

Nazwy niektórych nasion z których można hodować kiełki: brokuł, fasola złota, pszenica, rzeżucha, rzodkiewka, gorczyca, chrzan, soja, soczewica, słonecznik, siewie lniane

 

W zależności od temperatury, nasilenia światła oraz rodzaju nasion zarodki po 2-7 daniach nadają się do zbioru. Przy wyższych lub niższych temperaturach okres kiełkowania może przedłużyć się względnie skrócić. Pomiędzy korzeniami niektórych gatunków nasion (np. lucerna, rzeżucha, gorczyca, pszenica, soja itp.) tworzą się małe włókienka, których nie wolno mylić z pleśnią. Pleśń czuć stęchlizną, ma zabarwienie czarno-szare, niebiesko-czerwone względnie może wystąpić w postaci białej kosmykowatej konsystencji.

 

Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkową wartość odżywczą . Bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki : witaminy A, B, C, E, H. Zapewniają duże ilości wapnia, żelaza siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy - lit i chrom.

    - dzięki dużej zawartości białka roślinnego wpływają na odbudowę komórek i tkanek

    - obniżają poziom cholesterolu we krwi

    - utrzymują w zdrowiu serce, nerwy, skórę, krew i mózg

    - chronią organizm przed anemią

    - zapobiegają i leczą przeziębienia

    - dzięki zasobności w potas nie dopuszczają do zwiotczenia mięśni, a nawet je ujędrniają

    - usuwają dolegliwości układu pokarmowego

    - regenerują organizm, zwiększają jego odporność

    - przypisuje się im właściwości odmładzające

   - działają korzystnie na włosy, zatrzymują łysienie, pobudzają produkcję cebulek włosowych

    - są doskonałe przy wszelkich kuracjach

    - odchudzają i odmładzają

 

KIEŁKOWNICA

 

  1. Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.
  2. Szalki do kiełkowania - trzy duże szalki o średnicy 20 cm. Można w nich poddać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
  3. Czerwone syfony odpływowe - zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulacją wilgotność.
  4. Wentylatory - w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do procesów kiełkowania umieszczono trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu.
  5. Zbiornik wody - po nawadnianiu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku (idealna woda do podlewania kwiatów).

 

Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Producent:
PRZEDSIĘBIORSTWO NASIENNE "TORAF" Sp. J.
Maciejów 34 
46-211 Kujakowice Górne

Cechy dodatkowe BIO, Dla wegan, Dla wegetarian
Gramatura 515g
Data przydatności do spożycia DATA
  • Bardzo praktyczne naczynie. Soliny plastik. Pierwsze kiełki już zjedzone.
    Ula (2021-01-12)
    Jakość
    Funkcjonalność
    Cena