• Kategorie
  • Szukaj
  • Mąki, mieszanki i dodatki do wypieków

W naszym sklepie internetowym dzikamalina.pl mamy duży wybór wysokiej jakości mąk, proszków do pieczenia i różnych gotowych mieszanek, z których szybko można przygotowaćpyszne i chrupiące bułki i chleby, czy upiec pyszne ciasta.

Wybór odpowiedniego rodzaju mąki zależy przede wszystkim od jej zastosowania. Dla osób, które unikają glutenu szczególnie polecamy mąki jaglane, gryczane, kukurydziane czy równie wartościowe mąki grochowe, czy mąki słonecznikowe.

W ofercie naszego sklepu dzikamalina.pl można znaleźć różne rodzaje mąk m.in.:

  • Mąka kokosowa – w 100 gramach ma aż 40 gram błonnika i 17 gram białka. Produkt ten nie zawiera glutenu, a jego spożywanie pomaga między innymi obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
  • Mąka owsiana - doskonale zastępuje mąkę pszenną w domowych wypiekach. Mąka owsiana jest szczególnie bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz spore ilości białka.
  • Mąka jaglana — charakteryzuje się dużą zawartością krzemu i żelaza pasuje do bardzo wielu wypieków – zarówno wytrawnych, jak i słodkich
  • Mąka gryczana - bogata w witaminy z grupy B, a także w magnez. Ma niski indeks glikemiczny. Doskonale nadaje się do wypieku ciast kruchych (np. spodu do tarty), naleśników oraz placków. W połączeniu z innymi mąkami świetnie sprawdza się do wypieku chleba.
  • Mąka grochowa - jest poważną konkurencję dla mąki z ciecierzycy. Jest niezwykle bogata w błonnik witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy zapobiegający wadom cewy nerwowej u płodów, a także żelazo, cynk i potas. Z tego punktu widzenia jest szczególnie polecana kobietom w ciąży, osobom na diecie oraz wegetarianom i weganom.
  • Mąka ryżowa - jest idealnym produktem w diecie alergików, gdyż niezwykle rzadko powoduje uczulenie. Jest cennym źródłem związków o charakterze prozdrowotnym, takim jak lignany czy fitoestrogeny o działaniu antynowotworowym. W kuchni azjatyckiej stosowana niezwykle powszechnie (jak u nas mąka pszenna). Nadaje się do wyrobu placków, klusek, kruchych ciasteczek czy zagęszczania sosów i zup.
  • Mąka słonecznikowa - jest bogata w roślinne białko, a także w błonnik i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera istotne ilości magnezu, cynku, potasu i selenu oraz witaminy B1 i B6. Idealnie pasuje do bezglutenowych wypieków np. do chleba, brownie, tofurnika itp.
  • Mąka kukurydziana - dzięki zawartości witaminy E i beta karotenu, pozytywnie wpływa na odporność. Ta mąka słusznie kojarzy się z tortillą, ale pasuje także do wielu wypieków zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Ze względu na lekko słodkawy smak świetnie sprawdza się jako dodatek do muffinów, placków czy bułek.

Mamy również uniwersalną mieszankę mąk, którą świetnie sprawdza się do różnych wypieków.

Wszystkie mąki i dodatki do wypieków dostępne w naszym sklepie internetowym dzikamalina.pl charakteryzują się wysoką jakością, ponieważ pochodzą wyłącznie od renomowanych producentów