Kiedy za oknem ponuro i brak Ci energii, to mamy coś dla Ciebie – rozgrzewające herbaty, aromatyczne kawy i korzenne przyprawy.

Kiedy zimowa aura staje się uciążliwa, to warto się rozweselić i przygotować sobie coś pysznego i aromatycznego.

Nasz zimowy niezbędnik:

* Korzenne przyprawy:

  • Cynamon

Najlepszy poprawiacz jesiennego i zimowego humoru. Warto go włączyć do swojego menu już od pierwszych dni jesieni a w dni zimowe to prawdziwy must have. Cynamon to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Przyprawa, która ma jedyny w swoim rodzaju, przepiękny zapach i aromat. Cynamon pomoże w walce ze złym humorem, ponieważ działa relaksująco. Dodatkowo jest przeciwzapalny, wzmacniający, przeciwbólowy, a nawet przyspiesza przemianę materii. To doskonałe źródło manganu, żelaza i wapnia.

Cynamon

Cynamon można stosować na wiele sposobów – dodawać do kawy, herbaty, ciast, zup, sosów, pieczonego mięsa, gulaszu, a nawet deserów czy drinków.

  • Imbir

Rewelacyjnie podnosi odporność, co daje nam dodatkowe korzyści, kiedy chcemy zadbać o nasze zdrowie. Imbir pomaga w leczeniu nieżytu nosa oraz w przypadku przeziębień. Jest bogatym źródłem witamin: C, A, B2, P, PP, soli mineralnych i mikroelementów. Imbir oprócz działania rozgrzewającego ma również właściwości lecznicze. Ułatwia trawienie, łagodzi mdłości oraz bóle miesiączkowe, łagodzi migreny, działa przeciwobrzękowo, dba o jamę ustną, poprawia ukrwienie mózgu, poprawia krążenie krwi, dzięki czemu rozgrzewa cały organizm, skutecznie chroniąc go przed infekcjami. Powinniśmy go stosować profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym.

Ciepła herbatka z imbirem i kocyk poprawią humor nawet w najchłodniejszy zimowy wieczór.

Imbir

Imbir można stosować na wiele sposobów – dodawać do grzanego wina, kompotu, czekolady, kawy czy herbaty. Świetnie podkreśli smak drobiu, baraniny i jagnięciny.

  • Kurkuma

Wspomaga funkcjonowanie wątroby, reguluje procesy przemiany materii, oczyszcza organizm z toksyn, wpływa na układ krwionośny. Ma silne właściwości przeciwzapalne. Kurkuma jest niezwykle bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Suszone i zmielone kłącze kurkumy zawiera witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy i witamina B6. Ponadto dodając kurkumę do potraw, dostarczamy organizmowi witamin E i K. Składniki mineralne, które wchodzą w skład kurkumy to wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk. Mielona kurkuma doskonale rozgrzewa.

Alternatywą dla zwykłej herbaty może być aromatyczny napój z kurkumy z dodatkiem miodu lub cytryny oraz imbiru, cynamonu i tymianku.

Kurkuma

Kurkumę można stosować na wiele sposobów- do potraw duszonych, z drobiu, ryb, owoców morza, zup i ryżu. Doskonała do marynat i dań z soczewicy i fasoli.

  • Goździki

Zawierają wapń, żelazo, potas oraz witaminy A i C. Mają właściwości bakteriobójcze, wzmacniają układ odpornościowy, zwalczają infekcje, wolne rodniki i oczyszczają organizm z toksyn. Goździki pomagają przy bólu zębów i głowy. Wspomagają produkcję insuliny i obniżają poziom cholesterolu.

Goździki

Goździki można stosować na wiele sposobów – do kompotów, grzanego wina, sosów owocowych i mięsnych, a także pierników. Pasują do marynowanych mięs, pasztecików, pasztetów, farszu, potraw rybnych, spaghetti, a nawet pizzy.

 

*Rozgrzewające napoje:

  • Aromatyczna dyniowa kawa, czyli Pumpkin spice latte

Dynia

W zimowe wieczory warto sięgnąć po pyszna i aromatyczną dyniową kawę. Jest to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, która szybko nas rozgrzeje i poprawi humor. Ma ciekawy i niebanalny smak, który sprawi, że poczujemy się zrelaksowani.

Podstawą kawy dyniowej jest syrop. Jego przygotowanie nie jest trudne, to dzięki niemu zwykła kawa zamienia się w pyszny napój o korzennym smaku i aromacie.

Syrop dyniowy:
* 4 łyżki puree z dyni
* płaska łyżeczka cynamonu lub 3 laski
* 6 goździków
* 2 łyżki cukru z wanilią
* 1 szklanka cukru trzcinowego
* 1,5 szklanki wody
* pół łyżeczki mielonego imbiru
* pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Do garnuszka wlać wodę i wstawić na mały ogień. Dodać cukier, puree z dyni i przyprawy. Mieszać aż puree i cukier się rozpuszczą. Gotować ok. 10min, co jakiś czas mieszając. Gotowy syrop przepuścić przez sitko i przelać do szczelnie zamykanej butelki.

Pyszna kawa, łyżka dwie syropu i gotowe.

Dyniowa kawa, to połączenie unikalnego smaku, słodyczy i odrobiny wytrawności. Na Pumpkin Spice Latte nie ma uniwersalnego przepisu. Podstawą jest puree z dyni, a z przyprawami można eksperymentować.

 

  • Nie zastąpiona gorąca czekolada

Świetne płynne remedium na wszelkie smutki i zmartwienia.

Czekolada

Wystarczy kilka łyków gęstej, płynnej czekolady i już robi się cieplej na sercu. Możemy wykorzystać gotowe mieszanki do gorącej czekolady albo zrobić je sami w domu. Aby osiągnąć turborozgrzewającą wersję gorącej czekolady, możemyją wzmocnić np.proszkiem chili.

My proponujemy kokosową wariację gorącej czekolady.

Mleko kokosowe z czekoladą łączy się idealnie i przeniesie nas w rajskie zakątki, gdzie się zrelaksujemy. Mleko kokosowe nadaje portawom kremowy i delikatny posmak.

Kokosowa czekolada na gorąco:

Składniki:

6 kostek gorzkiej czekolady

1 łyżeczka cukru

¼ szklanki śmietanki 30%

1 szklanka mleczka kokosowego;

opcjonalnie do dekoracji-bita śmietana i wiórki kokosowe

 

Mleczko kokosowe i śmietankę rozgrzewamy w garnuszku. Dodajemy drobno połamaną czekoladę i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Gotowe :)

Przelewamy do kubka i raczymy się wyśmienitym rozweselającym napojem. Dodatkowo możemy udekorować bita śmietaną i wiórkami kokosowymi. Taka gorąca czekolada poprawia nastrój, rozgrzewa i pomaga się zrelaksować. Nie ma nic lepszego niż łyk aromatycznego napoju i ciepły kocyk na kolanach.

 

Sprawdź nasze produkty na zimowe, długie wieczory …

Gorąca czekolada Cynamon Chipsy z jabłka z cynamonem Herbata zielona z jaśminem Kawa rozpuszczalna Kako