Wieki temu Majowie i Aztekowie docenili jego zdrowotne właściwości.
Kakao, które jest przyrządzane na bazie proszku z nasion kakaowca,
było przez nich nazywane napojem bogów.
To miano zyskało dzięki licznym wyjątkowym wartościom odżywczym-jest źródłem wielu witamin,
mikroelementów i zdrowych tłuszczów. Dodatkowo zawiera w sobie wiele substancji,
które poprawiają humor i zwiększają popęd seksualny.

Kakao:
• zawiera żelazo, wapń, magnez i fosfor.
• witaminy A, E oraz witaminy z grupy B.
• posiada wiele przeciwutleniaczy
• łagodzi stres
• przeciwdziała kamicy nerkowej
• źródło wartościowego białka oraz węglowodanów
• w jednej dawce kakao znajdziemy aż 37 g błonnika!
• Chroni układ sercowo-naczyniowy
• wspomaga odchudzanie
• poprawia pamięć i koncentracje
• Zwiększona odporność i działa przeciwnowotworowo
• obniża ryzyko cukrzycy
• polepsza nastrój i pobudza
korzystnie wpływa na zęby

Na rynku kakao dostępne jest pod wieloma postaciami: czekolady, kakao w proszku, czy kruszonego ziarna kakaowca.

Polecamy:
KakaoKakao


Kakao do picia
Powstaje po wymieszaniu proszku z ciepłym mlekiem lub wodą. Jeśli chcemy uzyskać napój przypominający południowoamerykańską czekoladę, to warto dodać do niego przyprawy – wanilię, kardamon, cynamon, pieprz cayenne. Do słodzenia warto wybrać te zdrowsze zamienniki cukru jak miód, ksylitol, syrop klonowy czy syrop z agawy.

Kakao do picia


Kakao jest często dodatkiem do ciast i innych słodkich wypieków. Można również wykorzystać je do dań wytrawnych – gorzki smak kakao świetnie komponuje się z wołowiną, kaczką i wieprzowiną.