Jak zrobić, aby nasze grillowanie było ekologiczne i w 100% naturalne? Wystarczy użyć dobrych i sprawdzonych produktów. Do tego wystarczy dodać pyszne jedzenie, dobre towarzystwo oraz piękną przyrodę i nasze grillowanie będzie idealne. Poniżej proponujemy kilka rad na zdrowe i pyszne grillowanie:

Na czym grillować?

Zdrowe i ekologiczne grillowanie uda nam się przy pomocy specjalnego ekologicznego węgla drzewnego. Dobry ekologiczny węgiel drzewny powstaje z polskiego drewna bukowego, z drzew rosnących w lasach, w których prowadzona jest odpowiedzialna gospodarka leśna. Jeszcze lepiej, gdy węgiel posiada np. atest Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, tj. Państwowego Zakładu Higieny.

Dzięki zastosowaniu najwyższej jakości surowca dobry węgiel drzewny pozwala wydobyć z potraw najlepszy, naturalny smak. Ponadto jego stosowanie jest bezpieczne dla zdrowia. Niska zawartość wody w węglu sprawia, że łatwo i szybko się rozpala, generując jedynie znikome ilości dymu. Do rozpalenia grilla wystarczy węgiel oraz kilka kawałków rozpałki ekologicznej, po ok. 15 minutach żar osiąga odpowiednią do smażenia temperaturę.

Dobry ekologiczny węgiel drzewny powinien być wysokokaloryczny i nie zawierać nafty ani innych substancji ropopochodnych. 


Co wrzucić na ruszt?

Zawsze główną atrakcją na grillowym stole jest mięso i kiełbaski. Ale oprócz mięsa warto również sięgnąć po ryby i owoce morza. Zdrowo i dietetycznie będzie, gdy użyjemy warzyw a także owoców. 

Na ruszt idealnie nadają się – papryka, cukinia, kukurydza, ziemniaki, pieczarki, bakłażan to tylko kilka pomysłów. Jeśli nie jadamy mięsa to świetnie zastąpią je sery, czy chociażby tofu.

Na deser możemy podać grillowane owoce – brzoskwinie, banany, morele czy ananasa.

Połowa sukcesu to dobra marynata!

To marynata dodaje potrawom z grilla wyjątkowego smaku. Zrobienie zdrowej i wyśmienitej domowej marynaty jest bardzo proste. Wystarczy do dobrej oliwy z oliwek dodać ulubione zdrowe zioła i przyprawy. Sam smak marynaty idealnie wzbogacą również musztarda, miód, syrop klonowy, majonez, czosnek, cebula, cukier trzcinowy lub sos sojowy.

No i oczywiście nie zapominamy o aromatycznych przyprawach, które nie tylko wzbogacają smak przygotowywanych dań, ale również ułatwiają trawienie. Pomogą nam majeranek, estragon, rozmaryn, zioła prowansalskie, kurkuma oraz imbir, które będą doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zdrowych i pysznych marynat na grilla.

Warto wiedzieć, że w takiej marynacie dobry olej lub oliwa zapobiegają wysychaniu dania. A jeśli dodamy soku z cytryny czy ocet winny, to zmiękczy nam to mięso. Natomiast dodanie jogurtu lub maślanki sprawi, że mięso będzie wyjątkowo soczyste. 

Z sosem wszystko smakuje lepiej!

Musztarda i ketchup to punkt obowiązkowy na grillowej liście zakupów. Dobrej jakości sosy powinny mieć prosty skład oraz jak najmniej cukru i innych zbędnych składników. Do warzyw możemy również dodać majonez, a do serów z grilla świetnie sprawdzi się konfitura z żurawiny lub borówek. A gdy lubimy na ostro, to ostry smak chrzanu nie tylko wzbogaci walory jedzenia, ale pobudzi również nasz układ pokarmowy do sprawnej pracy.

 

Sałatka na grilla

Lekka sałatka sprawi, że posiłek z grilla będzie zdrowszy, a goście unikną przejedzenia. W sałatce komponujemy sezonowe warzywa, skropione dressingiem lub dobrą oliwą i doprawione ziołami. A kiedy nie mamy czasu na przygotowanie domowej sałatki, to zawsze możemy podać bardzo smaczne i zdrowe surówki w słoikach, warzywa z puszki, kiszone lub konserwowe ogórki czy np oliwki.

 

Wiosenne i letnie miesiące zachęcają do spędzania czasu poza domem, więc korzystajmy z okazji do smacznego i zdrowego jedzenia w miłym towarzystwie. 

A co kiedy pada, a zakupy już zrobione? Wtedy może nas uratować grill elektryczny lub dobra patelnia grillowa!

https://dzikamalina.pl/Ekologiczny-wegiel-drzewny-BIOnaturo-2-2kg-p8513 Cremajo 20% tłuszczu - Jak prawdziwy - ale bez jajek Starck's, 270g Oliwa Phileos of Sparta, 500ml (puszka) Czosnek mielony Prymat BIO, 15g Dr Gaja Olej Rzepakowy do Smażenia zimnotłoczony nierafinowany 500ml EKO 80% Żurawina do mięs, serów i deserów Runoland, 200g EKO Ogórek konserwowy KARTUSKI Runoland, 670g Eko Pomidory marynowane Runoland, 680g Ketchup domowy HOTZ, 156g Musztarda łagodna OCTIM BIO, 180g Ocet jabłkowy 6% OCTIM BIO but.szkl, 0,3L Oliwa Phileos of Sparta BIO, 500ml Oliwki Kalman (całe) Olivi BIO, 370mlKoncentrat chilli HOTZ, 80gPrzyprawa do mięs pieczonych Prymat BIO, 20gKonfitura z czerwonej cebuli HOTZ, 156g